Google vyvíjí vlastní operační systém

New York - Americká společnost Google vyvíjí vlastní operační systém pro osobní počítače. Software by měl být koncipován na základě internetového prohlížeče společnosti Google nazývaného Chrome a konkurovat firmě Microsoft. První počítače s operačním systémem Google Chrome Operating System by měly na trh přijít v druhé polovině příštího roku.

Tímto krokem Google patrně vytvoří velký tlak na Microsoft a může ohrozit na trhu dominantní postavení jejího operačního systému Windows. Loni představil Google svůj vlastní internetový prohlížeč Chrome, který má konkurovat prohlížeči Internet Explorer od Microsoftu.

Nový operační systém by měl být hlavně rychlý a jednoduchý

Operační systém Google Chrome by se měl doplňovat i s dalšími aplikacemi Googlu, jako jsou mapy, kalendář nebo Gmail. „Dnešní operační systémy a počítače byly designovány ještě předtím, než vznikl internet. Proto je pořád dosti komplikované být online. A my jsme proto chtěli přijít s nějakým uceleným řešením, které respektuje požadavky dnešního internetu, webových aplikací a hlavně potřeby uživatelů a to bude právě operační systém Google Chrome,“ říká PR manažerka firmy Google v České republice Janka Zichová.

„Windows a operační systémy od Microsoftu nejsou jediné operační systémy na trhu. Už dnes má uživatel k dispozici řadu operačních systémů. Připomeňme, že svůj vlastní operační systém mají počítače od Applu, samozřejmě existuje velmi populární Linux,“ upozorňuje IT odborník Jan Lodl.

Šéfredaktor Root.cz Petr Krčmář:

„Je vidět, že ty dvě společnosti spolu bojují. Google se snaží přesahovat do počítačů a operačních systémů. Microsoft proti tomu jde do online služeb. Můžeme očekávat masivní bitvu.“

Právě z tohoto bezplatného operačního systému by měl Google vycházet. Na počítači poběží pouze samotný operační systém a velká část aplikací bude spouštěna přímo na internetu. „Což pro uživatele bude znamenat to, že ten systém by mohl být daleko méně náročný na hardware počítače. Na druhou stranu bude k plné funkčnosti vyžadovat připojení k internetu,“ říká Lodl.

Systém Google připravuje především pro malé netbooky. „Ty ovšem často vybízejí k mobilnímu řešení, protože jsou velmi lehké, dobře se s nimi manipuluje na cestách, což se neschází s tím, že by měl být notebook trvale připojený k internetu,“ uvedl šéfredaktor Root.cz Petr Krčmář.

Redaktor Živě.cz Jan Sedlák:

„(Microsoft) Zaspal dobu, Google je napřed. Bojím se, že už nepůjde dohnat. Jak dříve panovala doba IBM v oblasti sálových počítačů, teď byla doba Microsoft, chýlí se to k tomu, že nastává doba Googlu.“