Ve Francii speciální komise prozkoumá nošení muslimské burky

Paříž - Zvláštní komise francouzského parlamentu má za úkol určit, zda je burka symbolem náboženské svobody nebo útisku žen. Na základě jejího verdiktu může parlament kus látky, který zahaluje muslimské ženy od hlavy k patě, dokonce úplně zakázat. Podle prezidenta Nicolase Sarkozyho burka ženy zotročuje a ponižuje. Odpůrci ale namítají, že zahalování je projevem náboženské svobody. Muslimky ve Francii nesmějí už čtyři roky na úřadech a ve školách nosit ani šátky. Tento zákaz vyvolal protesty islámských skupin hájících lidská práva.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy burku minulý týden odsoudil s tím, že nejde o náboženský symbol, ale prostředek k ponížení a zotročování žen. „Nemůžeme připustit, že některé ženy v naší společnosti jsou vězeňkyněmi za mřížkou, odstřižené od společenského života, zbavené své totožnosti,“ prohlásil minulý týden Sarkozy.

Proti tomu se ale ve Francii ohradila početná muslimská komunita. I zpravodajka ČT ve Francii Barbora Šámalová namítá: „Šátek není problém, pokud jde o ženská práva nebo rovnoprávnost žen. Je to součást náboženství, která je pro ženy důležitá. Řada ženských aktivistek, vzdělaných muslimek v zemích jako je Afghánistán nebo Saudská Arábie vám řekne, že burka nebo abája nejsou tím hlavním problémem. Například v Afghánistánu nosí řada žen burku z praktických důvodů, protože jim skýtá naprostou anonymitu. Svým způsobem je chrání před nepříjemnými pohledy nebo slovními ataky, kterým by čelily, kdyby v této společnosti vyšly na veřejnost nezahalené. Takže daleko důležitější v otázce ženských práv je přístup ke vzdělání a lékařské péči, možnost pracovat nebo vybrat si manžela, vymanit se ze sňatků dojednaných rodinou.“


Ve Francii žije nejpočetnější muslimská komunita v západní Evropě, celkem je v této zemi přes 5 milionů muslimů. Ve Francii ale i v dalších evropských zemích sílí v poslední době antimuslimské nálady. Burky a závoje, které zakrývají tvář, nejsou v zemi zdaleka tak rozšířené jako šátky, nosí je jen malé procento. Části francouzské veřejnosti to ale vadí, protože prý muslimské ženy působí ve společnosti cizorodě.

Na druhé straně se ve Francii najdou i lidé, kteří říkají, že zákaz nošení burek a závojů nic nevyřeší, protože ženy, které je nebudou smět na veřejnosti nosit, budou uvězněny svými rodinami ve svých domovech. Navíc ve Francii už čtyři roky platí zákaz nošení okázalých náboženských symbolů na úřadech a ve veřejných školách. Toto pravidlo se vztahuje i na muslimské šátky.

Islám o zahalování

Korán se věnuje v několika pasážích zahalování těla. Podle textů ženám Alláh nařídil, aby nosily hidžáb. Slovo hidžáb pochází z arabského slova hadžaba, což znamená skryti pohledům, zahalení, zakrytí. Muslimky se ale zahalují také proto, aby dokázaly svou cudnost. Šátek halící vlasy se stal v západním světě symbolem toho, že je žena muslimka.

Jak se muslimky zahalují?

Burka zakrývá celé tělo i s obličejem. Je nošena na veřejnosti na běžném denním oblečení. Burka se nosí v Afghánistánu, Pákistánu, Bangladéši, Spojených arabských emirátech a Indii.

Čádor je dlouhý, splývavý kus oděvu z černé nebo tmavě vzorované látky, který se převážně nosí v Íránu. Odhaluje ženinu tvář, ale zakrývá zbytek jejího těla až po kotníky.

Šalvár je dlouhý plášť nošený přes kalhoty, který je oblíbený mezi ženami v afghánské metropoli Kábul. Zde mají ženy podstatně větší možnost volby, jak se chtějí oblékat. Vždycky ho doplňuje šátek nebo šál zakrývající hlavu a pevně uvázaný pod bradou.

Vydáno pod