Piráti unesli tureckou nákladní loď

Ankara - Somálští piráti opět útočí. Dnes poblíž somálských břehů unesli další loď, tentokrát si vzali na mušku turecké nákladní plavidlo, na jehož palubě bylo 23 osob. Informovaly o tom tiskové agentury s odvoláním na turecká média. Loď Horizon-1 vezla náklad sulfátů ze Saúdské Arábie do Jordánska. Všichni zajatí námořníci jsou Turci. Piráti prý dnes ráno obklopili loď na rychlých člunech, tři únosci vstoupili na palubu. Zatím nebyl s lodí navázán žádný kontakt.

Piráti řádí v oblasti Adenského zálivu, který je centrem námořní dopravy. Kvůli častým útokům na civilní lodě chrání oblast flotila Severoatlantické aliance, i přesto ale dál dochází k únosům. Již dříve bylo v oblasti uneseno několik tureckých lodí, všechny byly propuštěny po zaplacení výkupného.

Somálské gangy, které řádí v Adenském zálivu a v Indickém oceánu, se letos zmocnily už 31 plavidel a pokusily se o přepadení skoro 150krát. Za celý minulý rok zajali piráti 42 lodí ze 111 pokusů. Jejich aktivita tedy prudce stoupá, přestože obrovské vodní plochy křižují mezinárodní válečné lodi určené právě k ochraně komerčních plavidel.

Vydáno pod