Demjanjuk neuspěl u ústavního soudu se stížností na vydání z USA

Karlsruhe (Německo) - Německý ústavní soud zamítl stížnost bývalého dozorce v nacistickém koncentračním táboře Soribor Johna Demjanjuka. Stížnost se týkala vydání Demjanjuka z USA do Německa, soudci ji označili jako nepřípustnou. Podle nich totiž stěžovatel nedoložil, jaká jeho základní práva byla porušena. Soud to podle agentury DPA uvedl ve svém závěru, který dnes zveřejnil.

Devětaosmdesátiletý Demjanjuk má v Německu brzy stanout před soudem. Němečtí žalobci ho viní z toho, že se od března do konce září 1943 v nacistickém vyhlazovacím táboře Sobibor na polském území podílel na smrti nejméně 29 000 Židů. Rozhodnutím německého ústavního soudu padl poslední Demjanjukův pokus vyhnout se procesu.

Demjanjuk byl do Německa z USA, kde léta žil, převezen po průtazích v květnu. Svému vydání se snažil zabránit už v Americe, kde se jeho advokáti obraceli na různé soudy. Poukazovali na Demjanjukův špatný zdravotní stav.
Demjanjuk soud zvládne, tvrdí lékaři

Němečtí lékaři nyní potvrdili, že devětaosmdesátiletý muž je v pořádku a soudní jednání zvládne. Demjanjukův advokát tvrdí, že v případě jeho klienta bylo při jeho vydání porušeno právo na ochranu podle vydávací dohody mezi Německem a USA.

Ústavní soudci ve stížnosti ale postrádali argumenty o tom, která práva konkrétně byla porušena - nehledě prý na to, že vydávací dohoda žádné námitky dotčených nepřipouští. „Jeho výklad se omezil v podstatě na paušální kritiku postupu zvlášť amerických úřadů,“ uvedl soud ve stanovisku. Jednání cizí země není u ústavního soudu napadnutelné.

Průkaz Ukrajince obviněného z nacistických válečných zločinů Johna Demjanjuka
Zdroj: ČT24