Irové budou podruhé rozhodovat o Lisabonu 2. října

Dublin - Nové irské referendum o Lisabonské smlouvě reformující instituce Evropské unie se uskuteční 2. října. Informaci zveřejnil dnes v irském parlamentu premiér Brian Cowen. Dublin získal minulý měsíc od evropských partnerů záruky ohledně bodů smlouvy, které Iry znepokojují. Dokument Irové v prvním referendu loni v červnu odmítli, například z obavy o svou vojenskou neutralitu, zákaz potratů či daňovou nezávislost.

„Věřím, že právní záruky řeší tyto obavy. Na tomto základě doporučuji vládě, abychom se opět obrátili k lidem s cílem získat jejich souhlas pro ratifikaci smlouvy Irskem. Referendum se uskuteční 2. října,“ prohlásil šéf irského kabinetu.

Irský ministr zahraničí Micheal Martin dnes současně zveřejnil „průvodce“ vysvětlující obyvatelům referendum a jeho význam pro zemi. „Vláda se domnívá, že tato smlouva je dobrá pro Irsko a dobrá pro Evropu. Naším úkolem nyní je uplatnit naše argumenty u obyvatel,“ řekl Martin na tiskové konferenci v Dublinu.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Podle nejnovějších průzkumů hodlá nyní pro Lisabonskou smlouvu hlasovat 54 procent irských voličů. Loni získali odpůrci dokumentu 53 procent, což vyvolalo v EU vážnou krizi. Podobnou vyvolali Irové již v roce 2001 zamítnutím současné verze základní unijní smlouvy, takzvané smlouvy z Nice. Při druhém referendu o rok později ji však schválili.

Chybí Irsko a podpis tří prezidentů

Dosud 23 zemí evropské sedmadvacítky dokončilo ratifikaci Lisabonské smlouvy. V Polsku, ČR a Německu chybí k dokončení procesu podpis prezidenta. Německý ústavní soud ale koncem června ratifikaci smlouvy v zemi pozastavil, když dokončení schvalovacího procesu podmínil posílením pravomocí německého parlamentu. Jako jediní smlouvu zamítli loni 12. června v referendu Irové.

Ratifikační proces Lisabonské smlouvy oficiálně končí uložením ratifikačních listin u italské vlády. V platnost smlouva vstoupí prvním dnem měsíce následujícího po uložení ratifikační listiny posledním státem. Smlouvu musí ratifikovat všech 27 členských zemí, jinak nevstoupí v platnost.