Haagský tribunál stíhání Karadžiče nezastaví

Haag - Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) dnes odmítl zastavit stíhání bývalého bosenskosrbského prezidenta Radovana Karadžiče, který je obviněn z válečných zločinů během války v Bosně. Předseda ICTY Patrick Robinson v červnu oznámil Radě bezpečnosti OSN, že proces s Karadžičem by mohl začít koncem srpna a skončit v roce 2012.

Karadžić se u soudu odvolával na to, že mu americký vyjednavač Richard Holbrook údajně v roce 1996 slíbil beztrestnost, pokud se stáhne z politického života. Soud ale namítl, že i kdyby taková dohoda existovala, stejně by neplatila. Sám Holbrook opakovaně existenci dohody slibující imunitu popřel.

Karadžić se podle svého právního poradce Petera Robinsona proti rozhodnutí soudu odvolá. „Jsme zklamaní, že odmítli vést důkazní řízení,“ dodal Robinson.

Bývalého bosenskosrbského předáka dopadla srbská policie loni v červenci v Bělehradě po 13 letech na útěku. Karadžić, který stál v době bosenské války v letech 1992-1995 v čele tamních Srbů, čelí jedenácti obviněním z genocidy, z válečných zločinů a ze zločinů proti lidskosti. Pokud soud uzná jeho vinu, hrozí mu doživotní vězení.

Vydáno pod