Političtí rivalové budou jednat o situaci v Hondurasu

Tegucigalpa - Svržený honduraský prezident Manuel Zelaya a předseda parlamentu Roberto Micheletti jsou připraveni začít jednat o východisku ze svízelné situace v zemi. Micheletti převzal po převratu přechodně prezidentskou funkci. Oba političtí rivalové se sejdou za prostřednictví kostarického prezidenta Oscara Ariase Sáncheze ve čtvrtek v Kostarice.

Zelaya prohlásil, že je ochoten zahájit jednání s těmi, kteří ho koncem června se zbraní v ruce svrhli a vypudili do exilu. Micheletti souhlasil zúčastnit se schůzky, kterou však označil za dialog, nikoliv za vyjednávání.

Bohatý statkář Zelaya se po svém zvolení hlavou státu odklonil k levici a následně se také stal spojencem venezuelského prezidenta Huga Cháveze. Někteří jeho bývalí spojenci z konzervativního tábora mu to stále zazlívají. Armáda ho 28. června odstranila z prezidentské funkce, protože se snažil prosadit referendum o změnách v ústavě navzdory rozhodnutí nejvyššího soudu o nezákonnosti plebiscitu. Zelaya si referendem chtěl zajistit setrvání v úřadu i po vypršení mandátu v roce 2010.

Pučisté Zelayu přiměli odletět do Kostariky, odkud se o víkendu neúspěšně pokusil vrátit do země.