Barroso má od států EU oficiální nominaci, aby zůstal v čele EK

Brusel - Současný předseda Evropské komise José Manuel Barroso získal od členských zemí Evropské unie oficiální nominaci na další pětileté období. Uvedla to agentura ČTK s odvoláním na zdroj ze švédského předsednictví. Aby Barroso mohl šéfem komise zůstat, potřebuje ještě souhlas Evropského parlamentu. Ten ale s rozhodnutím nespěchá, ujasňuje si pozice a o Barrosovi bude hlasovat pravděpodobně až na podzimním zasedání.

Podle zpráv z Bruselu ale za oddalovací taktikou hledání protikandidáta nestojí. „V tuto chvíli není jednoznačně postavená většina, která by Josého Manuela Barrosa odsouhlasila. Neřekl bych, že se jedná o protikandidátovi, ale o tom, co lze od Barrosa očekávat, k čemu jej lze dotlačit a jaké od něj lze očekávat ústupy,“ řekl bývalý eurokomisař za Českou republiku Pavel Telička.

Unie prý potřebuje šéfa komise co nejdříve

Od členských zemí zaznívá, že blok by si měl nového šéfa komise vybrat co možná nejdříve. Unie podle nich totiž potřebuje silné vedení, protože se nyní vypořádává s dopady nejhorší hospodářské krize ve své historii.

Barroso má podporu například u nejsilnější lidovecké frakce v Evropském parlamentu. Výhrady však proti němu mají zelení, liberálové či druhá nejsilnější skupina - socialisté. Zdá se nicméně, že i v parlamentu nakonec podporu získá. Europoslanci nicméně vesměs tvrdí, že není třeba s výběrem předsedy komise příliš spěchat.

Telička: Barrosova snaha se zavděčit může být svěrací kazajkou

Podle Teličky by mohla být problémem demonstrovaná touha Barrosa usednout v čele komise i ve druhém období. „Obávám se toho, že Barroso se bude snažit vycházet vstříc všem požadavkům, což může mít dopad na sílu a postavení předsedy EK. Už v uplynulých letech se ukázalo, že hodně kalkuloval se svým zájmem o druhé funkční období. Pokud se to bude projevovat i v současných vyjednáváních, mohly by se pro něj jeho ústupky stát svěrací kazajkou,“ upozornil Telička.