Nejste dnes spokojeni s Bohem? Dejte mu špatnou známku

Varšava - Na internetu se objevila stránka, kde lidé mohou oznámkovat Boha. Každý den mohou uživatelé ohodnotit, jak si Stvořitel zrovna vede. Pokud se lidem daří a je klid, dostává kladné známky, jakmile se ale ve světě přihodí nějaká tragédie či katastrofa, lidé to Všemohoucímu řádně osolí. Na americkém portálu Rate The God je zaregistrováno 700 000 uživatelů, každý desátý je Polákem.

Každý návštěvník může dát Bohu známku ve stupnici od minus pěti do plus pěti. Průměr všech známek tvoří takzvaný index Boha. Uživatelé se mohou podívat i na polský index, ruský, britský, americký, francouzský nebo německý. Tyto indexy mohou být podle psychologů jistým barometrem nálady společnosti.

Poprvé Bůh obdržel velmi špatné známky loni během zemětřesení v Číně. Tehdy se index prudce snížil na 0,958 bodu, protože téměř každý čtvrtý uživatel dal Bohu nejhorší možnou známku.

„Lidé reagují na špatné zprávy s většími emocemi než na dobré. Známky, které dostává stvořitel, jsou převážně odvetou za špatné věci, špatné zkušenosti, které prožili,“ vysvětlil Tomasz Fernowicz, který se zabývá projektem Rate The God (ohodnoť Boha) na území Polska.

Poláci vyčinili Bohu válku v Gruzii nebo ekonomickou krizi

Zdůraznil, že známky od Poláků byly velmi nízké například během války v Gruzii. Pozitivním pohledem na Boha otřásla také světová hospodářská krize, která začala loni na podzim.

Podle psychologa Zbigniewa Neckého je hodnocení jistým druhem reflexe a bilancování vlastního života. Velký zájem o portál vysvětluje tím, že lidé jsou rádi, pokud mohou vlastní neúspěchy na někoho svalit. „A nejlépe na stvořitele. Bolí nás zub? Někde vybuchla válka? Minus pět bodů pro Boha a hned je nám lépe,“ shrnul psycholog.