CIA podle demokratů lhala Kongresu

Washington - Tajná služba CIA poskytovala od roku 2001 americkým zákonodárcům zavádějící informace, a v jednom případě dokonce lhala. Podle agentury AP to s odvoláním na vyjádření šéfa CIA Leona Panetty z minulého měsíce uvedl šéf výboru Sněmovny reprezentantů pro tajné služby Silvestre Reyes.

„Informace (od Panetty) mne vedly k závěru, že tento výbor byl uváděn v omyl, nedostával plné a ucelené zprávy a nejméně v jednom případě byl obelhán,“ napsal Reyes v dopise republikánskému členu výboru Peterovi Hoekstrovi. Reyes nicméně neupřesnil, čeho se údajně zavádějící informace CIA týkaly.

Podle mluvčího CIA ale Panettovo upozornění na možné pochybení v minulosti ukazuje, že oklamávat Kongres není oficiální politikou tajné služby. „Tato služba i její ředitel věří, že je životně důležité, aby Kongres dostával plné a aktuální informace,“ uvedl mluvčí. Sedm členů výboru pro tajné služby z řad demokratů již ale nicméně Panettovi napsalo, aby ve světle nového odhalení přehodnotil své dřívější vyjádření, že CIA Kongres záměrně neklamala.

Dopisy i vyjádření CIA podle agentury AP předznamenávají nadcházející debatu o zákonu o tajných službách, který by měl mimo jiné zvýšit počet zákonodárců informovaných o jejích aktivitách. Očekává se, že se v ní v této souvislosti bude znovu probírat, zda demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová věděla, že CIA používá při výsleších takzvaný waterboarding, kterým se u vyslýchaného vyvolává intenzivní pocit, že se topí.

Podle opozičních republikánů se totiž demokraté současným zpochybňováním práce CIA snaží zakrýt fakt, že Pelosiová o používání této techniky, kterou prezident Barack Obama označil za mučení, věděla a neprotestovala proti ní. Pelosiová ale tvrdí, že tomu tak nebylo a že CIA lže, pokud tvrdí, že ji o waterboardingu informovala.