Annan předal ICC jména podezřelých z keňských nepokojů

Nairobi - Hlavní organizátory loňské vlny povolebního násilí v Keni budou zřejmě soudit v Haagu. Zapečetěnou obálku se jmény podezřelých předal Mezinárodnímu trestnímu soudu bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan, ten loni v Keni pomohl vyjednat dohodu o dělbě moci. Její součástí byl i závazek potrestat viníky násilností, při nichž zahynulo 1300 lidí. Keňští političtí rivalové ale s ustavením domácího tribunálu otálejí, a tak věc může převzít Haag.

Annan zprostředkovával povolební vyjednávání znesvářených stran v Keni po volbách na konci roku 2007. Podle dohody se měl povolebním násilím zabývat soud, s jehož ustavením se počítalo do března 2009. Keňští poslanci však zamítli zákon, který jej měl zřídit. Další dvouměsíční lhůta, kterou Keni Annan dal, v květnu opět vypršela.

Aby dodal Annan váhu svému tentokrát již poslednímu ultimátu, splnil svou dřívější hrozbu a předal dnes v Ženevě ICC zapečetěnou obálku se jmény hlavních podezřelých, mezi které patří prominentní podnikatelé a politici, včetně ministrů.
Při násilnostech zemřelo 1500 lidí

Podle prokurátora ICC Luise Morena Ocampa bude Keni vytvoření tribunálu, pokud s ním opravdu souhlasí, trvat asi rok. „Pokud to nemůže udělat Keňa, udělám to já. Viníci trestu neuniknou,“ zdůraznil.

Prezidentské a parlamentní volby v prosinci 2007 vyhrál tehdejší prezident Mwai Kibaki. Opoziční kandidát Raila Odinga však volby prohlásil za zfalšované. Po oznámení výsledků vypukly v zemi největší násilnosti od vyhlášení nezávislosti v roce 1963, které si vyžádaly přes 1500 mrtvých.

Asi 300 000 lidí muselo opustit domovy. Následná dohoda ponechala Kibakiho v prezidentské funkci a Odinga byl jmenován premiérem. Přestože násilnosti skončily, žijí tisíce lidí stále mimo domovy. Příští volby by se měly konat v roce 2012.

Povolební násilí v Keni po prezidentských volbách v roce 2007
Zdroj: ČT24