USA chtějí usilovat o plné partnerství s Ruskem

Washington - Spojené státy usilují o to, aby Rusko překonalo rozpory ohledně plánu na výstavbu protiraketového deštníku ve střední Evropě a uzavřelo s USA plné partnerství. Prohlásil to dnes ředitel americké Agentury pro protiraketovou obranu (MDA) generál Patrick O'Reilly. Administrativa Baracka Obamy chce s Ruskem spolupracovat, bude proto muset rozptýlit obavy Ruska z toho, že systém by mohl být namířen proti němu.

„(Nový) přístup spočívá v tom přijít s novými myšlenkami a náměty, nikoli že bychom měli plně propracovaný plán,“ řekl novinářům O'Reilly, když mluvil o jednáních o protiraketové obraně s Ruskem. „Potřebujete postupovat opatrným tempem, abyste dospěli k oboustranně přijatelným rozhodnutím, a přitom postupujete dopředu přes přechodná řešení, a to je pravé partnerství,“ uvedl také šéf MDA.

Podle O´Reillyho to ovšem neznamená, že by USA upustily od plánu vystavět v Polsku a České republice prvky protiraketové obrany, které by měly USA a jejich spojence ochránit před hrozbou takových zemí, jako je například Írán.

Agentura Reuters připomněla, že jeho slova přicházejí v době, kdy Obama jedná s Moskvou o snížení jaderných zbraní. Obama při dvoudenní návštěvě Ruska začátkem týdne horoval pro novou etapu v americko-ruských vztazích s důrazem na zájmy obou zemí.