Čínu zasáhlo zemětřesení, vyžádalo si stovky zraněných

Peking - Obyvatelé provincie Jün-nan na jihozápadě Číny dnes pocítili zemětřesení o síle šesti stupňů Richterovy škály. Otřesy způsobily zranění 336 lidem, stav 56 nich je vážný. Čínské úřady již vyslaly humanitární pomoc. Tyto události nejsou v oblasti nijak neobvyklé, v minulosti si již vyžádaly velké množství obětí.

Zemětřesení, po němž se ozvalo ještě osm následných otřesů, zničilo v provincii Jün-nan nejméně 10 000 domů a 30 000 dalších poškodilo. Ohnisko otřesů bylo severovýchodně od města Ta-li v hloubce 54 kilometrů.

Provinční vláda již do postižené oblasti poslala 4500 stanů, 3000 pokrývek a další nezbytný materiál. Do postižené oblasti byly vyslány stovky policistů, aby zajistily pořádek.

Provincie Jün-nan leží v oblasti, kde je výskyt zemětřesení častý. V roce 1988 zemětřesení o síle 7,1 stupně Richterovy škály si v této provincii u hranic s Barmou vyžádalo více než 930 obětí. Jün-nan také hraničí s provincií S'-čchuan, kde v loňském roce po zemětřesení o síle 7,9 stupně zůstalo téměř 90 000 mrtvých nebo pohřešovaných lidí.