Mešity v Urumči nakonec navzdory čínskému zákazu otevřely

Urumči/Peking - Mešity v Urumči, správním středisku Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, nakonec otevřely své brány pro věřící, přestože to čínské úřady zakázaly. Místní Ujgurové, kteří jsou převážně muslimové, se tak neměli v mešitách sejít v hlavní den islámských modliteb, kterým je pátek. Postup úřadů zvýšil napětí a byl ohlášen nový incident.

Uzavření mešit nařídily čínské úřady v reakci na etnicky motivované nepokoje, které vypukly v neděli a vyžádaly si podle oficiálních údajů 156 mrtvých. Rozhodnutí prý bylo přijato v zájmu veřejné bezpečnosti. „Lidé mohou dnes zůstat doma a modlit se,“ citovala agentura AP čínského oficiálního činitele, který si nepřál být jmenován.

U hlavní mešity v muslimském předměstí Urumči demonstrovaly proti nařízení stovky obyvatel, které rozehnala policie. Zatkla přitom asi šest osob. „Ulice kontrolují tisíce vojáků a speciálních jednotek. Jako odstrašující gesto jezdí městem konvoje náklaďáků s vojáky ozbrojenými samopaly,“ popsal situaci v Urumči zpravodaj ČT Tomáš Etlzer. 
Nikdo přesně neví, kolik mešit nakonec otevřelo

Není vůbec jasné, kolik mešit bylo nakonec v Urumči s 2,3 milionu obyvatel zpřístupněno. Podle některých zdrojů byly otevřeny všechny, podle jiných některé uzavřely dobrovolně a další tvrdí, že uzavřeny byly mešity v místech s nejhorším násilím. V celém Sin-ťiangu je 23 000 mešit, což je největší počet na světě v poměru k muslimské populaci.

Nedaleko Bílé mešity se dalo na pochod asi 40 ujgurských mužů a žen. Po několika minutách je ale zastavila desítka policistů v neprůstřelných vestách a helmách, vyzbrojená holemi a omračujícími puškami. Nakonec je z vozovky vytlačila na postranní chodník.

Policie ale také vytlačila z oblasti skupinu novinářů a čtyři zahraniční reportéry na několik hodin zadržela. Podle agentury AFP nizozemského novináře kolem páté hodiny SELČ stále ještě držela, oficiálně proto, že prý porušil pravidla zákazu vycházení.
Z Kašgaru mají odjet cizinci

V dalším omezujícím opatření dnes oficiální činitelé města Kašgar v jihozápadní části Sin-ťiangu vyzvali zahraniční novináře a další cizince, aby opustili město. Kašgarský úřad pro zahraniční vztahy uvedl, že ačkoli ve městě žádné nepokoje nebyly, toto rozhodnutí bylo přijato s cílem zajistit bezpečnost návštěvníků.

Ujguři i etničtí Číňané se navzájem obviňují z toho, kdo nepokoje vyprovokoval, a už teď si slibují odvetu. Vláda obviňuje z rozpoutání násilností exilové Ujgury.

Vydáno pod