V Barmě pokračoval soud s disidentkou Su Ťij

Rangún - V Barmě dnes pokračoval proces s disidentkou Aun Schan Su Ťij, která čelí obvinění z porušení pravidel domácího vězení. Soud dnes předvolal další svědky obhajoby. Před hlavní rangúnskou věznicí Insein, kde se proces koná, se v ranních hodinách rozmístila pořádková policie, aby zabránila jakýmkoli nepokojům, jež by pokračování soudu mohly provázet. Podle agentury Reuters hrozí dizidentce až pět let vězení.

Aun Schan Su Ťij se prý cítí dobře. „Byli jsme s ní dnes u soudu a její zdraví je dobré. Již jsme se setkali a projednali osmnáctistránkovou osnovu našich závěrečných argumentů,“ citoval Reuters obhájce. Podle BBC se očekává, že soud označí ženu za vinnou a pošle ji do vězení.  

Proces byl obnoven týden poté, co Barmu navštívil generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Během dvoudenní návštěvy jednal s představiteli vládní vojenské junty, ale nepodařilo se mu přimět je k souhlasu, aby se směl setkat se čtyřiašedesátiletou Su Ťij. Pan Ki-mun rovněž na juntu apeloval, aby nejznámější barmskou opoziční političku a nositelku Nobelovy ceny za mír propustila, ale ani na tuto výzvu barmský režim nijak nereagoval.

Su Ťij je souzena za údajné porušení pravidel domácího vězení, v němž strávila více než 13 z minulých 19 let. Krátce před vypršením zatím posledního termínu byla uvězněna kvůli Američanovi, který se dostal přes jezero do jejího domu a pobyl v něm, ač nezván, dva dny. Su Ťij za to hrozí až pětiletý trest. Ve světě je proces považován povětšinou za záminku, jak prodloužit známé opoziční političce vězení, ona sama to považuje za politický proces.