V Chicagu vykopávali nebožtíky, aby mohli znovu prodat hrob

Chicago - Severoamerickým Chicagem otřásá morbidní skandál. Vyšetřovatelé zjistili, že někteří zaměstnanci tamního hřbitova Burr Oak ze země vykopávali ostatky nebožtíků, aby mohli znovu prodávat uvolněná místa pro další pohřby. Správce hřbitova a tři hrobníci si už vyslechli obvinění. Podle vyšetřovatelů mohli tímto způsobem vydělat za čtyři až pět let několik set tisíc dolarů.

Stovky pozůstalých chtějí vědět, jestli jsou mezi zneuctěnými hroby i ty, ve kterých mají ležet jejich příbuzní. Nechápou, jak je vůbec možné, že zaměstnancům hřbitova všechno procházelo tak dlouho. „V pekle by pro tyhle vykradače hrobů mělo být zvláštní místo,“ říká Jesse Jackson, jeden z pozůstalých.

Čtveřice zaměstnanců nebožtíky nejspíš přemístila do jámy v odlehlé části hřbitova. Vybírali si hlavně staré nebo dlouho nenavštěvované hroby. Všechno vyšlo najevo, když výčitkami sužovaný zaměstnanec upozornil majitele na to, co se na hřbitově děje. „Ukazuje to úplně nový rozměr toho, co jsou lidé schopni udělat pro peníze,“ uvedla prokurátorka státu Illinois Anita Alvarezová.

Vykradači hrobů v USA (zdroj: ČT24)

Vyšetřování se protahuje i proto, že obvinění zničili většinu záznamů o nebožtících, které přemístili. Policie odhaduje, že jim opakovaný prodej pohřebních míst vynesl v přepočtu přes 5 milionů korun. Případ je také urážkou chicagské černošské komunity. Hřbitov Burr Oak byl dlouho jediným, kam tamní afroameričané mohli pohřbívat své mrtvé, včetně bojovníků za rovnoprávnost.

Vydáno pod