Lídři G8 nebudou donekonečna čekat, až Írán zastaví jaderný program

Aquila - Lídrům světových mocností dochází kvůli íránskému jadernému programu trpělivost. I když se předáci států skupiny G8 nerozhodli na summitu v Aquile uvalit na Írán žádné sankce, přece jen nechtějí nečinně složit ruce do klína. "Nebudeme prostě čekat donekonečna. Jestliže Írán nepřestane v jaderné problematice vzdorovat do zářijového termínu, postoupíme k dalším krokům," varoval dnes v Aquile americký prezident Barack Obama.

„Neumožníme vývoj jaderných zbraní a porušení mezinárodních smluv, abychom se jednoho dne probudili a zjistili, že jsme se ocitli v ještě horší situaci bez možnosti na ni reagovat. Doufám, že si íránští vůdci deklaraci schůzky G8 prohlédnou a zjistí, že svět má jasný názor,“ uvedl také Obama.

Přidal se i italský premiér Silvio Berlusconi. Ten prohlásil, že Írán nemůže počítat s dodatečným časem na to, aby splnil, oč je v otázce jaderného programu žádán. „V žádném případě nelze Íránu dovolit použít jaderné zbraně,“ řekl.   

Íránský jaderný program dělá starosti západním mocnostem, které se obávají, že Írán vyvíjí jadernou zbraň. Rada bezpečnosti OSN proto uvalila na tuto zemi sankce, i tak se ale Írán nechce vzdát obohacování uranu. Teherán se totiž brání, že jeho jaderný program má jen energetické ambice.

Západ navíc zneklidňuje současná situace v Íránu, kde probíhají po prezidentských volbách protesty. Lídři skupiny G8 vyjádřili v Aquile znepokojení nad represí proti protivládním demonstrantům.

Teherán dnes oplátkou odsoudil Itálii za postup proti lidem demonstrujícím proti summitu. Íránské ministerstvo zahraničí odsoudilo to, že italská policie použila proti odpůrcům summitu zbraně, a vyzvalo Itálii k plnění mezinárodních závazků.

Summit skupiny G8
Zdroj: ČT24