Ghana vítá Obamu chytlavým songem Akwabba

Akkra - Barack Obama míří poprvé od zvolení do prezidentského úřadu do subsaharské Afriky. Prezident dnes odletěl ze summitu skupiny G8 v italské Auqile, zastavil se u papeže ve Vatikánu a ještě dnes by měl přistát v Ghaně. Tady už několik dní probíhají přípravy. Stejně jako během amerických prezidentských voleb v Keni zachvátila nyní Ghanu Obamománie. Všude visí plakáty s jeho podobiznou, na dračku jdou i suvenýry připomínající jeho návštěvu. V Ghaně dokonce složili pro amerického prezidenta na přivítanou nový hit.

Dnes večer by mělo letadlo s americkým prezidentem dosednout na mezinárodní letiště v Akkře. Cestu do centra města lemují plakáty, na nichž Ghana vítá Obamu nápisem Akwaaba, což znamená Vítej doma. Plakáty tak odkazují na africké kořeny amerického prezidenta. Ministerstvo informací nechalo pro Obamu dokonce nazpívat i uvítací song.

Na příjezd Obamy se těší i místní obchodníci, ti jsou již v plné pohotovosti, a to i přesto, že mnoho z nich muselo kvůli bezpečnosti amerického prezidenta vyklidit ulice v centru. I tak se ale těší na vysoké tržby. Mají připravená trička a náramky připomínající návštěvu amerického prezidenta. Pouliční prodavač Suleiman Ibrahim říká: „Denně teď vydělám asi 20 dolarů, před Obamovou návštěvou jsem někdy celé dny neprodal vůbec nic.“

Obama inspiroval i umělce

Příjezd prezidenta Baracka Obamy inspiroval i pouliční umělce. Například Gilbert Forsen vyrobil obří dřevěnou televizi, na jejíž obrazovce je podobizna Obamy a slogan Vítejte v Ghaně. „Mám Obamu strašně rád, proto jsem udělal tuhle televizi. Jednou jsem ho v televizi viděl, zůstal mi před očima, tohle jsem pak vyrobil zpaměti.“ Umělecké dílo prý už dokonce chtělo několik lidí i koupit, umělec ale neprodá, dokud Obama z Ghany neodjede. „Chci, aby lidi tuhle televizi viděli. Kdybych měl ale příležitost se s Obamou setkat, dal bych mu ji i zadarmo,“ říká.


V Ghaně se ale najdou i lidé, kteří komentují Obamovu návštěvu s cynismem a skepsí. Obávají se totiž, že peníze, které by Obama mohl zemi přinést, si stejně rozdělí místní politici. „Rozdělí je na třetiny a do rozvoje investují jen jeden díl,“ myslí si kritici.

V Ghaně dělají všechno na poslední chvíli

Obamova návštěva v Ghaně potrvá méně než 24 hodin. I proto jsou přípravy bezpečnostních opatření kvůli jeho příjezdu o něco skromnější, než když loni do země zavítal Obamův předchůdce George Bush nebo když před 11 lety přijel Bill Clinton. Obama se navíc nebude v Akkře ani moc ukazovat na veřejnosti, před lidmi by měl mít v hlavním městě jen proslov na náměstí Nezávislosti. I přesto se ale většina Ghaňanů na příjezd prvního amerického prezidenta s africkými předky těší.    

A že intenzivní přípravy na příjezd Obamy probíhaly až v posledních dnech, i když prezident oznámil návštěvu už v polovině května? „Je to pro Ghaňany typické,“ říká náměstek ministra informací. „Vždycky všechno děláme na poslední chvíli, to není žádné překvapení. Tenhle týden už ale všichni mluví o Obamovi - v obchodech, na úřadech, v kostelech, mešitách, na ulicích…“ dodává.