V pátrání po skříňkách z francouzského Airbusu pokračuje už jen ponorka

Rio de Janeiro - Dvě americké lodě s naslouchacím zařízením dnes ukončily v Atlantiku pátrání po černých skříňkách z havarovaného Airbusu A330 společnosti Air France. V hledání nicméně i nadále bude pokračovat francouzská ponorka, a to i přesto, že po nehodě, ke které došlo 1. června, vysílají černé skříňky signál jen 30 dní a pak se pomalu odmlčují.

Naposledy se také do oblasti předpokládané lokalizace skříněk vydá jedna americká loď. Ani jedna z dvojice lodí, které ukončily pátrání, nenarazila na jedinou stopu po zvucích černých skříněk, jež by mohly odpovědět na otázku, proč vlastně k havárii došlo.

Černé skříňky vysílají nouzový signál jen 30 dní po nehodě, což už dávno uplynulo, i nadále ovšem francouzský tým pokračuje v pátrání. Francouzská jaderná ponorka pročesává oblast v okruhu asi 80 kilometrů od místa, kde se zřejmě letadlo zřítilo.

Podle dosavadních zjištění to vypadá, že Airbusu selhaly senzory rychlosti, následně automatický pilot a pak se stroj zřítil do moře. Vyšetřovatelé se nicméně obávají, že bez záznamových zařízení, takzvaných černých skříněk, bude prakticky nemožné zjistit přesnou příčinu havárie.

Boeing francouzských aerolinií se zřítil 1. června do Atlantického oceánu asi 1 450 kilometrů od severovýchodních břehů Brazílie. Při nehodě zahynulo všech 228 lidí na palubě.