V jižním Afghánistánu bylo zabito osm britských vojáků

Londýn - Britské jednotky v Afghánistánu utrpěly těžké ztráty, za posledních 24 hodin padlo v provincii Hílmand osm britských vojáků. Oznámily to v noci na dnešek britské oficiální zdroje, podrobnosti nejsou známy. Během posledních deseti dní tak přišlo o život už 15 britských vojáků. Celkem padlo v této zemi již 184 Britů, což je již víc než v Iráku.

Mezi mrtvými, o nichž informovalo ministerstvo obrany, je i pět příslušníků britských ozbrojených sil, kteří přišli o život během hlídky při dvou explozích. Je to nejvyšší počet zabitých Britů při jediném útoku.

Společně s těmito oběťmi povstaleckého násilí v jihoafghánské provincii Hílmand tak za posledních deset dní zahynulo již 15 britských vojáků.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Přes značné ztráty má britská mise v Afghánistánu podporu veřejného mínění. Britská veřejnost si je vědoma, že většina teroristů, kteří měli na svědomí útoky v Londýně, byli vycvičeni právě v Afghánistánu.

V zemi probíhá rozsáhlá ofenziva koaličních sil

Britská armáda zahájila v oblasti 23. června operaci nazvanou Panteří dráp, která je koordinována s operací amerických a afghánských sil nazvanou Úder meče (Strike of the Sword).

Jih Afghánistánu patří k hlavním baštám Talibanu. Mezinárodní síly se nyní snaží zajistit bezpečnost v nestabilních oblastech s cílem umožnit co nejlepší průběh prezidentských a místních voleb v Afghánistánu 20. srpna.    

V Afghánistánu působí v rámci mise ISAF asi 90 tisíc zahraničních vojáků ze čtyř desítek zemí, včetně několika stovek českých vojáků.

Vydáno pod