Obama v Ghaně ocenil demokratický vývoj země

Akkra - Americký prezident Barack Obama je na návštěvě Ghany. Během setkání s prezidentem Johnem Attou Millsem prohlásil, že africký kontinent je součástí světového dění. V místním parlamentu pak vyzdvihl demokratický vývoj země a vyzval celou Afriku, aby se zbavila zkorumpovaných a nedemokratických vlád v zájmu dosažení kýženého pokroku. Zároveň varoval před šířením násilí v mnoha částech černého kontinentu

„Ano, můžete,“ vzkázal v narážce na svůj předvolební slogan „Yes we can“ při projevu v ghanském parlamentu Obama zástupcům afrického kontinentu. „Tohle je nadějná chvíle. Abychom se ale této příležitosti chopili, musíme si nejdříve uvědomit základní pravidlo, které v Ghaně skutečně platí: Rozvoj závisí na dobré vládě. Toto pravidlo na mnoha místech chybí již příliš dlouho. A to je právě ta změna, která zpřístupní všechen potenciál Afriky.“

Při setkání s ghanským prezidentem zdůraznil, že Afrika je součástí světového dění: „To, co se zde děje, má dopad všude,“ řekl. „Chtěli jsme přijet do africké země po (summitu) G8 a po schůzkách v Moskvě, abychom zdůraznili, že Afrika není oddělena od světového dění,“ dodal. Afrika podle něj tvoří plně integrovanou součást světové ekonomiky a Ghana je zářný příklad stability a demokracie na kontinentu.

Černá Afrika v noci uvítala prvního Afroameričana, který stojí v čele nejmocnější země světa: Baracka Obamu, syna afrického přistěhovalce, a jeho ženu Michelle, jejímiž předky byli násilím odvlečení afričtí otroci. S touto částí dědictví přijeli Obamovi seznámit své děti. Navštíví bývalou otrokářskou pevnost Cape Coast. První americká rodina stráví v Ghaně necelých 24 hodin. Nadšení tamních obyvatel je přesto obrovské.

Mnozí Ghaňané se Obamy nedočkali

Zástupy čekaly u letiště v Akkře, mnozí však nakonec neviděli ani projíždějící kolonu. „Máme vztek. Pro tuhle vládu jsme hlasovali a kašle na to, co cítíme. Kolik stojí velkoplošná obrazovka? To sem nemohli jednu dát?“ stěžoval si jeden z nespokojených, student Francis Songod. Většina lidí tak uvidí Obamu jen v televizi.

Demokracii Spojené státy zdůrazňují jako základní podmínku k využití mezinárodní pomoci. Šéf Bílého domu do Akkry přiletěl jen pár hodin poté, co summit G8 slíbil pro zajištění potravin v chudých zemích dvacet miliard dolarů. Jak Afrika nabízenou pomoc využije, pokud vůbec, podle lídrů G8 záleží do velké míry na Afričanech samotných. I ti však mají vůči elitnímu klubu výtku: G8 ještě zdaleka nedostála štědrým slibům pomoci z roku 2005.

Angela Merkelová, José Manuel Barroso a Barack Obama
Zdroj: ČT24