Gang barbarů uslyšel tvrdý verdikt soudu

Paříž - Soud ve Francii odsoudil k doživotí Jusufa Fofanu, osmadvacetiletého vůdce skupiny, která si říkala Gang barbarů. Jejich zločin Francouze šokoval. V roce 2006 unesli a přes tři týdny mučili židovského mladíka. Když neuspěli s pokusy získat výkupné, nechali ho u železniční trati. Mladík na následky prodělaného mučení zemřel. Čtyřiadvaceti dalším členům Gangu barbarů soud vyměřil tresty od půlroční podmínky po osmnáct let vězení.

Dva nejbližší Fofanovi pobočníci stráví ve vězení 18 a 15 let. Ostatní, kteří se podíleli na věznění a mučení mladíka, dostali tresty od deseti do 15 let. Devítiletý trest vězení si odnesla také dívka, která posloužila jako návnada pro přilákání Halimihi do rukou únosců. Pouze dva členové skupiny byli osvobozeni.

Případ vyvolal ve francouzské veřejnosti pohnutí. Halimiho smrt podobně jako jiné protižidovské činy oživila ve Francii obavy z projevů antisemitismu. Někteří ze zadržených členů gangu, který měl předtím za sebou již několik pokusů o únos, přiznali, že Halimi byl unesen, protože byl Žid, což bylo považováno za synonymum majetnosti. Také po rodině oběti, která nijak zámožná není, požadovali výkupné 450 000 eur. Aby dosáhli svého cíle, pořizovali fotografie a videozáznamy se svým zajatcem, který v slzách prosil rodiče, aby peníze sehnali.

Gang barbarů uslyšel tvrdý verdikt soudu (zdroj: ČT24)

Gang barbarů z pařížského předměstí třiadvacetiletého Halimiho násilně držel tři týdny. Oběť byla nalezena v kradeném automobilu u železniční trati jižně od Paříže nahá, spoutaná a se stopami popálenin. Cestou do nemocnice mladý muž zemřel.

Fofanu vydalo Pobřeží slonoviny

Tyto okolnosti byly tedy zvláště přitěžující pro Fofanu, který od svého zadržení zavalil úřady stížnostmi plnými hulvátství a rasistických postojů. V průběhu procesu byl také odsouzen k jednomu roku vězení za pohrdání soudem. Osmadvacetiletý Fofana, jehož rodiče pocházejí z Pobřeží slonoviny, ale on sám má francouzské občanství, uprchl po zločinu do této africké země. Úřady Pobřeží slonoviny jej po zatčení Francii vydaly.