CIA prý dlouhodobě Kongresu tajila protiteroristický program

Washington - Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) prý osm let zatajovala americkému Kongresu informace o tajném protiteroristickém programu. Postupovala tak údajně na příkaz bývalého viceprezidenta Dicka Cheneyho. Podle agentury Reuters to uvedl sobotní deník New York Times. Ředitel CIA Leon Panetta už dřív popřel, že by jeho agentura Kongres klamala ohledně tvrdých vyšetřovacích metod a týrání vězňů podezřelých z terorismu.

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů totiž v květnu CIA a administrativu exprezidenta George W. Bushe obvinila z toho, že klamaly o donucovacích metodách při vyšetřování podezřelých z terorismu. Prý ji v letech 2002 a 2003 ujišťovaly třeba o tom, že se nepoužívá takzvaný waterboarding, tedy mučení vodou.

Americký ministr spravedlnosti Eric Holder zvažuje podání podnětu k vyšetřování metod výslechů z dob Bushovy administrativy. Rozhodne o něm v příštích týdnech. Zkoumání by se mělo zaměřit i na případný podíl agentů CIA na výsleších.

Panetta prý o zatajování mluvil s výbory Kongresu

Times s odvoláním na dva zdroje uvedl, že nynější šéf CIA o Cheneyho nařízení neinformovat o protiteroristickém programu kongresmany mluvil minulý měsíc na uzavřeném jednání s bezpečnostními výbory Kongresu. Zdroje z bezpečnostní služby i Kongresu deníku řekly, že CIA program zahájila po teroristických útocích z 11. září. Uvedly ale, že se nikdy nerozběhl a netýkal se výslechů či věznění.

Mluvčí CIA Paul Gimigliano se nechtěl k otištěným informacím vyjadřovat. Řekl, že to nepatří k praktikám CIA, aby se o uzavřených či utajovaných jednáních zmiňovala. Bývalý agent CIA podle agentury AP uvedl, že předešlý šéf CIA s prezidentem a viceprezidentem o programu nikdy nemluvil. Cheney prý jednání s Kongresem neomezoval.