Italský rukojmí na Filipínách je po půl roce na svobodě

Řím - Italský zaměstnanec Červeného kříže Eugenio Vagni, kterého půl roku na Filipínách zadržovali muslimští povstalci, byl propuštěn. Italský ministr zahraničních věcí Franco Frattini poděkoval za pomoc filipínským úřadům a sdělil, že k osvobození Vagniho nebylo třeba násilné akce, která by mohla ohrozit život zadržovaného. Vagni byl propuštěn i díky prostředkování místního politika poté, co armáda souhlasila s osvobozením dvou žen a dětí vysoce postaveného člena Skupiny Abu Sayyafa, jejíž příslušníci Itala unesli, uvedla filipínská média.

„Je velmi slabý,“ řekl agentuře Reuters předseda filipínského Červeného kříže Richard Gordon, který také doplnil, že nebylo zaplaceno žádné výkupné. V současné době se prý Vagni podrobuje lékařským kontrolám ve vojenské nemocnici.

Dvaašedesátiletého Eugenia Vagniho unesli povstalci na ostrově Jolo na jihu Filipín 15. ledna spolu s dalšími dvěma pracovníky Červeného kříže. Jeho dva společníky islámští povstalci propustili už v dubnu.

Reportáž Milady McGrathové a Karolíny Košařové (zdroj: ČT24)

Únos byl dílem islamistů ze Skupina Abu Sayyafa, která vznikla počátkem 90. let a je podezřelá ze spolupráce s teroristickou sítí al-Káida. Tato skupina je únosy proslulá; poslední velký únos spáchala v roce 2001, kdy se jí podařilo v jednom z pobřežních letovisek zajmout 20 turistů, včetně tří Američanů. Tři zajatce tehdy únosci usmrtili.

Filipínští ozbrojenci
Zdroj: ČT24/EBU