Peruánský prezident jmenoval nového premiéra

Lima - Peruánský prezident Alan García jmenoval v sobotu nového premiéra. Stal se jím šéf peruánského kongresu Javier Velásquez. Je tak třetím předsedou kabinetu za posledních devět měsíců, uvedla agentura AP. Předchozí premiér Yehude Simon a několik ministrů nabídli svou rezignaci v červnu po střetech vládních sil s amazonskými indiány kvůli využívání deštného pralesa, při nichž zahynulo nejméně 34 lidí.

Bouřlivé nepokoje trvaly v zemi několik týdnů. Vláda kvůli nim vyhlásila výjimečný stav, jenž skončil 23. června. Indiáni demonstrovali proti zákonům, které údajně umožňovaly zrychlení prodeje půdy původních obyvatel firmám těžícím ropu a plyn. Domorodci by tak nejspíš přišli o svůj domov i o obživu. Kvůli protestům byla některá místa v zemi paralyzována. Blokovány byly silnice či přístup k letišti. Poslanci nakonec normy zrušili.

Prezident García původně požadavky indiánských kmenů odmítal a tvrdil, že zákony přispějí k rozvoji Peru. Před časem se za násilnosti v zemi omluvil. Opozice kvůli bouřlivým nepokojům požadovala obměnu vlády. V kabinetu se nyní vyměnilo sedm ze šestnácti ministrů.

„Doufám, že tato vláda bude posledním týmem, který dokončí náročnou práci,“ uvedl García. Indiánské demonstrace byly nejsilnějším protestem proti jeho politice od začátku jeho funkčního období v červenci 2006. Prezident jmenoval nové ministry vnitra, obrany, spravedlnosti, práce, zemědělství, výroby a také zahraničního obchodu a cestovního ruchu. Agentura Reuters uvedla, že se ale García rozhodl ponechat ve funkci ministra financí Luise Carranzu, za nímž prý stojí investoři.