Mexické drogové gangy se utkaly s policií

Ciudad de México - Drogové gangy koordinovaně zaútočily na policejní stanice v osmi městech západomexického státu Michoacán. Ozbrojenci zabili automatickými zbraněmi a granáty tři policisty a dva vojáky. Dalších osmnáct policistů zranili. Oběti byly i mezi kolemjdoucími. Útoky byly odvetou za páteční dopadení druhého nejvyššího velitele drogového kartelu La Família. Podle mexické policie šlo o bezprecedentní koordinovanou akci.

Organizace dovozu, výroby a distribuce efedrinu spadala do kompetence Arnolda Ruedy Medíny, pravé ruky dvou nejvyšších společných vůdců drogového kartelu La Família na tichomořském pobřeží Mexika. Když ho před několika dny policisté dopadli, rozpoutali jeho podřízení osvobozovací akci.

„Po zatčení byl Arnoldo Rueda převezen do federální policejní stanice v Morelii. Členové jeho organizované zločinecké skupiny ji napadli granáty a zbraněmi těžkých kalibrů. Federální agenti palbu opětovali. Když zločinci viděli, že neuspěli, napadli v odplatě další stanice federální policie,“ uvedl generál Federální tajné policie Rodolfo Cruz.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)

V osmi městech státu Michoacán, ani ne dvě stě kilometrů západně od hlavního města, přestřelky utichly až po dvou dnech. Nejméně sedm mrtvých a dvě desítky zraněných rozšiřují řady víc než dvanácti tisíc obětí války mexické vlády s narkomafií. Policii a armádě se za tři roky operací nepodařilo drogovou chobotnici zneškodnit i proto, že prorůstá do policejních struktur. Míra násilí se zvýšila a brání investicím a rozvoji turistiky. Sílí kritické hlasy, podle kterých prezident Felipe Calderón nakousl větší sousto, než jaké dokáže sníst.