Palestinci odmítají jakýkoliv kompromis ohledně židovských osad

Jeruzalém - Jakýkoliv kompromis ohledně výstavby izraelských osad na západním břehu Jordánu je pro Palestince nepřijatelný. Oznámil to dnes v rozhlasové stanici Voice of Palestine hlavní palestinský vyjednávač Saíb Irikát. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes znovu vyzval palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse k neprodlenému obnovení mírových rozhovorů. Javier Solana dnes vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby uznala palestinský stát do určitého data, i když Izraelci a Palestinci sami vzájemné dohody nedosáhnou.

„V otázce osad neexistují žádná polovičatá řešení. Buď se jejich výstavba zastaví, nebo nezastaví,“ prohlásil Irikát, podle něhož Abbás tento názor vtělil do dopisu, který v sobotu zaslal americkému prezidentovi Baracku Obamovi.

Irikát tak reagoval na zprávy, že Izrael a USA debatují o kompromisu, který by umožnil výstavbu ve stávajících židovských osadách na západním břehu Jordánu.

Nejmenovaný americký činitel ve středu popřel informaci izraelského deníku Maariv, že Obamova vláda souhlasila s pokračováním už zahájené výstavby 2500 bytů, a to přesto, že USA nedávno vyzvaly ke zmrazení podobné výstavby.

Netanjahu vyzývá k dalším jednáním

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes znovu vyzval prezidenta Abbáse k neprodlenému obnovení mírových rozhovorů. „Není důvod, abychom se někde v Izraeli nesetkali, a já navrhuji sejít se… a podpořit mír ve prospěch lidu obou našich zemí,“ prohlásil Netanjahu během pravidelného zasedání vlády.

Palestinci se dali slyšet, že neobnoví mírové rozhovory, které uvízly na mrtvém bodě, dokud nebudou izraelské stavební aktivity zastaveny. „Bude-li výstavba pokračovat, Izraeli bude povoleno postavit tisíc (bytových) jednotek tady a dva tisíce tam, což v Arabech a Palestincích vyvolá dojem, že americká vláda není schopna přimět Izrael k zastavení stavebních prací,“ řekl Irikát rozhlasové stanici Voice of Palestine. „Poselství je jasné: Výstavba by měla být okamžitě zastavena.“

Solana: OSN by měla uznat Palestinu

Vysoký představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby uznala palestinský stát do určitého data, i když Izraelci a Palestinci sami vzájemné dohody nedosáhnou.

„Po stanovení konečného termínu by měla RB OSN v rezoluci vyhlásit přijaté řešení existence dvou států,“ řekl Solana. Dokument by podle něj měl mimo jiné stanovit hranice, řešení otázky uprchlíků, kontrolu nad Jeruzalémem a bezpečnostní opatření.

„(Rezoluce) by akceptovala palestinský stát jako plnoprávného člena OSN a určila časový rozvrh realizace. Stanovila by řešení dalších přetrvávajících územních sporů a právně zakotvila konec nároků,“ dodal Solana. O časovém plánu mírové dohody by podle něj měli rozhodnout zprostředkovatelé.

„Pokud by dotyčné strany nebyly s to dodržet harmonogram, pak by mělo přijít na přetřes řešení podporované mezinárodním společenstvím,“ navrhl vysoký představitel EU. Evropská unie je spolu s USA, Ruskem a OSN členem takzvaného blízkovýchodního kvarteta vyjednávačů.

Samostatná Palestina a Izrael v NATO?

Bezpečnostní poradce izraelského premiéra Benjamina Netanjahua Uzi Arad v pátek naznačil, že by se současná izraelská vláda mohla s Palestinci dohodnout, pokud by Izraeli bylo zaručeno členství v NATO.

Bývalý český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dnes v Otázkách Václava Moravce prohlásil, že by se členstvím Izraele v Severoatlantické aliance souhlasil za předpokladu, že by byly přijaty i další země z blízkovýchodního regionu: „Možné je, aby NATO přispělo k celkově bezpečnosti toho prostoru. Nejsem pro to, aby NATO vytvořilo izolovaný izraelský outpost,“ řekl.