Vojenskou vládu v Guineji chtějí údajně svrhnout drogové kartely

Conakry - Vojenská vláda západoafrické Guineji uvedla armádu do nejvyšší pohotovosti. Tvrdí, že odhalila plány na převrat, za kterými stojí drogové kartely. Guinea je důležitou tranzitní zemí, přes kterou proudí jihoamerický kokain do Evropy. Junta se bojí, že přijde o moc stejně, jako ji sama získala. Na hranicích se sousedním Senegalem, Guineou Bissau i Libérií se podle ní shromažďují ozbrojenci. Vyslala tam proto armádu.

„Zpravodajské služby a jiné spolehlivé zdroje informovaly ministerstvo obrany o připravovaném ozbrojeném útoku na Guineu,“ zní oficiální prohlášení odvysílané rozhlasem.

Vojáci zatkli několik podezřelých, ověřit informace ale v podstatě není možné. Junta v čele s kapitánem Moussou Camarem uchvátila moc loni v prosinci. Při puči zemřel tehdejší prezident a Africká unie za to zemi vyloučila. Teď Camara čelí stále většímu tlaku na vypsání voleb, které slíbil na letošek. Podle pozorovatelů ale pro to nic nedělá. Z pokusu uzurpovat moc viní drogové kartely, proti kterým oficiálně bojuje.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Guinea je překladištěm kokainu

„Někteří drogoví dealeři uprchli do sousedních zemí a teď se odtamtud snaží Guineu rozvrátit,“ znělo dále v prohlášení. Desetimilionová převážně muslimská Guinea je klíčovou transitní zemí na drogové cestě z Jižní Ameriky do Evropy. Kokain se lodí nebo letadlem dostane na západní pobřeží Afriky. Tam ho místní kartely uskladní a připraví k dalšímu transportu. Do Evropy pak zase lodí nebo letadlem putuje buď přímo, nebo přes východní pobřeží.

Překladiště v neklidných zemích západní Afriky jsou stále důležitější, protože ostatní cesty se daří bezpečnostním složkám cílových zemí uzavírat. Peníze z drogového obchodu pak slouží na další destabilizaci vlád, a pašeráci tak mají klid.

Vydáno pod