NASA kvůli počasí znovu odložila start raketoplánu Endeavour

Mys Canaveral - Kvůli nepříznivému počasí odložil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dnešní start raketoplánu Endeavour k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) o 24 hodin. NASA začátek mise raketoplánu odložil již dvakrát v červnu kvůli unikajícímu palivu a poté v sobotu kvůli obavě, že elektrické systémy vesmírné lodě mohly ovlivnit blesky, které během páteční bouřky zasáhly okolí odpalovací rampy.

Čtvrtý pokus o start byl naplánován na 01:13 SELČ. Několik minut před vypuštěním raketoplánu však americká vesmírná agentura dnešní start odvolala kvůli velké oblačnosti a blížící se bouřce. Znovu se o něj pokusí v úterý 00:51 SELČ. „Je zakázáno startovat, jestliže v okruhu dvaceti mil kolem přistávací dráhy raketoplánu na mysu Canaveral je nebezpečí přeháněk nebo bouřek,“ uvedl Antonín Vítek, odborník na kosmonautiku z Akademie věd ČR.

Současné startovací okno bude otevřeno do úterý, maximálně středy. Vzlet raketoplánu by pak musel být odložen na konec července kvůli chystanému startu ruské zásobovací lodi k ISS.

Endeavour má na orbitální stanici dopravit třetí a poslední část japonské laboratoře Kibo, nové sady baterií a další zařízení, které astronauté nainstalují během pěti plánovaných výstupů do volného prostoru. Vystřídá se také jeden člen stálé posádky komplexu, Japonce Koičiho Wakatu nahradí Američan Timothy Kopra, který přiletí s Endeavourem.

Let sedmičlenné posádky Endeavouru bude první cestou raketoplánu na ISS od květnového rozšíření stálého osazenstva stanice ze tří kosmonautů na šest. Vůbec poprvé tak na orbitálním komplexu bude najednou 13 lidí.

Vydáno pod