V Hondurasu zrušen zákaz vycházení

Tegucigalpa - Prozatímní vláda v Hondurasu zrušila zákaz vycházení. Podle dočasného prezidenta Michelettiho se situaci v zemi podařilo uklidnit. Pod kontrolou má i skoro každodenní protesty stoupenců bývalého prezidenta. Zákaz vycházení začal platit 28. června po převratu, kterým armáda svrhla prezidenta Manuela Zelayu. Ten si chtěl referendem zajistit setrvání v úřadu i po vypršení mandátu v roce 2010.

Zrušení zákazu vycházení oznámil místní rozhlas a televize. „Vládě se podařilo nejen snížit zločinnost v celé zemi, ale také obnovit klid občanů Hondurasu,“ konstatuje se v oficiálním prohlášení.

Honduras se po převratu dostal do mezinárodní izolace. Dnešní zrušení zákazu vycházení je ale interpretováno jako přesvědčení Michelettiho vlády, že již dokáže udržet situaci v Hondurasu pod kontrolou i přes téměř denní protesty stoupenců bývalého prezidenta.   

Armáda odstranila Zelayu na konci června z funkce, protože se snažil prosadit referendum o změnách v ústavě navzdory rozhodnutí nejvyššího soudu o nezákonnosti plebiscitu. Zelaya si referendem chtěl zajistit setrvání v úřadu i po vypršení mandátu v roce 2010.