V Peru umírají kvůli chladnému počasí děti

Lima - Zatímco na severní polokouli je teď léto, na jižní vládne zima. Chladné počasí si již vybralo krutou daň. V Peru připravilo o život skoro 250 dětí mladších pěti let. Nepříznivé počasí se sněhem a nízkými teplotami obyvatele překvapilo, přišlo totiž o trochu dřív než obvykle. Peruánská vláda proto vyhlásila v několika zasažených regionech stav nouze. Oběti jsou hlavně mezi podvyživenými dětmi z chudých oblastí jihu.

Doposud úřady zaznamenaly 246 případů úmrtí dětí pod pět let, což je nejvíce za poslední čtyři roky. Třetina z nich připadá na departement Puno na chudém jihu země. Ve zdejších hornatých oblastech chybí zdravotnická péče i základní služby. Nevlídné počasí způsobuje podchlazení a smrtelné dýchací infekce, jako je například zápal plic.

Vláda proto v zasažených regionech vyhlásila stav nouze. Obyvatelé Limy posílají postiženým přikrývky, oblečení nebo jídlo. Vláda si vysloužila kritiku veřejnosti za to, že včas před následky zimy nevarovala a nezasáhla tak, aby si počasí nevyžádalo tolik obětí. Vláda se ale brání, že za selhání mohou regionální úředníci, kteří neefektivně distribuovali vládní zdroje.  

Zima začíná v této andské zemi obvykle v červnu, letos se ale dostavila už v březnu. Vedle přívalů sněhu a teplot hluboko pod bodem mrazu s sebou přinesla i krupobití a silný vítr.