Newyorské muzeum vytvoří sbírku vzorků DNA ohrožených druhů

New York - Sbírku vzorků DNA ohrožených druhů se chystá vytvořit newyorské Muzeum přírodní historie. Budou pocházet z amerických přírodních parků, muzeum jimi doplní svou současnou kolekci vzorků DNA. Vědci díky zmrazeným vzorkům získají genetický materiál, který jim umožní studovat a lépe chránit stovky druhů. Jako první získají krevní vzorky od lišek z kalifornského parku na souostroví Channel Islands, následovat je budou vzorky DNA krokodýla amerického a havajské husy.

„Je to otázka budoucnosti. Zůstanou zachovány geny živočichů, kteří tady žili… a až jednou bude zle, bude do čeho sáhnout,“ uvedl Evžen Kůs ze ZOO Praha. Vzorky budou uloženy v laboratořích v podzemí muzea, kde je několik kovových nádrží chlazených tekutým dusíkem. Vejde se do nich až milion vzorků tkáně, které lze díky počítačové databázi vyhledat během několika sekund.

Analýza vzorků DNA umožní americkým národním parkům, které takové zařízení k dispozici nemají, lépe se starat o zvířata. Zkoumáním genetických vztahů mezi vzorky totiž bude možné sledovat pohyby zvířat a odhadovat velikost jejich populací.

Evžen Kůs ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)

Dle pracovníků muzea tak významně přispěje k záchraně ohrožených druhů. Julie Feinsteinová, která sbírku vzorků v muzeu řídí, zároveň ujistila, že cílem jejich snažení není klonování zvířat, přestože muzeum z tkání získává DNA.