Japonský premiér se rozhodl vypsat předčasné volby

Tokio - Japonský premiér Taró Aso se rozhodl příští týden rozpustit parlament a vypsat předčasné volby, které by se měly konat 30. srpna. Parlamentní opozice na toto oznámení reagovala podnětem k hlasování o důvěře vládě. Všeobecné volby se měly v Japonsku konat nejpozději v říjnu, uspíšila je ale drtivá porážka vládní koalice v nedělních místních volbách v Tokiu. Aso je už čtvrtým premiérem od posledních parlamentních voleb.

Na vypsání předčasných voleb se Aso dohodl dnes s předáky své Liberálnědemokratické strany (LDP). Umožní to rozpuštění dolní komory parlamentu, které premiér plánuje na 21. července.

Hlavní opoziční Demokratická strana Japonska (DPJ) vzápětí předložila v parlamentu podnět k hlasování o důvěře Asoově vládě. Mluvčí strany Tošiaki Oikawa upřesnil, že podnět je společným dílem několika opozičních stran.

V hlasování do tokijského regionálního parlamentu totiž LDP ztratila většinu a zvítězila v něm DPJ, které se dávají největší šance ukončit půlstoletí téměř nepřerušované vlády konzervativní LDP. Zároveň jí to poskytuje šanci vyřešit patovou situaci v současném japonském parlamentu, která vládě neumožňuje efektivně bojovat s ekonomickou krizí.