Kaczyński: Polsko nebude překážkou v ratifikaci Lisabonské smlouvy

Varšava - Polský prezident Lech Kaczyński ujistil dnes svůj německý protějšek, že Polsko rozhodně nebude zemí, která by blokovala ratifikaci Lisabonské smlouvy. "V den, kdy naši irští přátelé schválí smlouvu, v den ohlášení výsledků referenda, dokument podepíšu," prohlásil Kaczyński. Německý prezident Horst Köhler je dnes ve Varšavě na oficiální návštěvě, která je jeho první zahraniční cestou po opětovném nástupu do funkce.

„Polsko nebude překážkou v procesu ratifikace,“ ujistil dnes Kaczyński. Irové odmítli smlouvu v referendu loni v červnu. Druhé hlasování se má konat 2. října. Smlouvu musí ratifikovat všech 27 členských zemí, jinak v platnost nevstoupí. K dokončení procesu chybí podpis prezidenta také v Německu a v Česku.

I český prezident Václav Klaus chce čekat na rozhodnutí Irů v druhém referendu. V Německu zase čekal prezident před podpisem smlouvy na rozhodnutí Ústavního soudu, ten sice rozhodl, že dokument není v rozporu s německým právem, pozastavil nicméně jeho ratifikaci. Soud totiž požaduje, aby politici odsouhlasili změny zákona o ratifikaci Lisabonské smlouvy tak, aby všechny změny tohoto dokumentu formálně schvalovaly obě komory německého parlamentu.