Policie zastřelila v Urumči dva Ujgury

Peking - Policie v neklidné čínské oblasti Sin-ťiang dnes zastřelila dva Ujgury. K incidentu došlo v muslimské části metropole Urumči. Dalšího Ujgura prý policejní střelba zranila. Policisté prý zároveň vytlačili z velkého orientálního tržiště několik stovek lidí. První dnešní zprávy z Urumči přitom informovaly o zmírnění bezpečnostních opatření, která zavedly čínské úřady v reakci na etnické násilnosti posledního týdne, a o pomalém návratu života do normálních kolejí.

„Zaslechl jsem zvuky připomínající sérii výstřelů… Vzápětí jsme spatřili lidi utíkat,“ řekl agentuře AFP nejmenovaný Ujgur. Podle AP se lidé při střelbě začali vrhat na zem nebo se dali na útěk.

Po vytlačení asi 200 lidí z Velkého bazaru policie začala blokovat přístupové ulice k tržišti, které byly předtím uvolněny. Agentura AP napsala, že po zuby ozbrojení policisté se vrhli na jednoho muže, do něhož kopali a tloukli ho. Důvod incidentu ale znám není.

Srážky muslimských Ujgurů s čínskými Chany si podle oficiálních údajů vyžádaly 184 mrtvých a 1680 zraněných. Ovšem zahraniční proujgurské zdroje odhadují počet mrtvých, většinou Ujgurů, na několik tisíc. V nemocnicích zůstává kolem 900 lidí, z nichž 74 zatím ještě boj o život zcela nevyhrálo.


Do napjaté oblasti Čína vyslala kvůli uklidnění situace desetitisíce vojáků. Čínské sdělovací prostředky dnes upozornily, že představitelé státní správy, kteří se nedokázali vypořádat s protesty, mohou být potrestáni - trest může jít od omluvy až po odvolání z funkce.

Agentura Nová Čína dnes napsala, že demonstrace proti čínským zastupitelským úřadům v Evropě a ve Spojených státech ukazují, že etnické nepokoje v Urumči byly pečlivě připravené v zahraničí. Demonstranti na budovy čínských ambasád a konzulátů vrhali vejce, Molotovovy koktejly či kameny. Konkrétním viníkem je prý exilová politička Rebija Kadírová a její Světový ujgurský kongres.

Sin-ťiang
Zdroj: ČT24