Medveděv: Rusko a Jižní Osetie musí udržovat vojenskou spolupráci

Moskva - Poprvé od rusko-gruzínské války přijel ruský prezident Dmitrij Medveděv na oficiální návštěvu Jižní Osetie. Při jednání s jihoosetským prezidentem Eduardem Kokojevem ve Cchinvali řekl, že obě země budou i nadále uskutečňovat společné projekty v různých oblastech a že musejí udržovat také vojenskou spolupráci. Oznámila to agentura ITAR-TASS. Podle AP označila Gruzie návštěvu za provokaci.

Podle ruské agentury ITAR-TASS jde o pracovní návštěvu, která se uskutečňuje na pozvání Kokojeva. Medveděv při setkání s Kokojevem vyslovil „předpoklad“, že návštěva položí základ pro přátelské vztahy obou zemí.

Jižní Osetie spolu s další gruzínskou separatistickou oblastí Abcházií vyhlásila jednostranně nezávislost na Gruzii v 90. letech. Gruzie se ji loni pokusila znovu ovládnout silou, ale Rusko, které nad oběma regiony drželo ochrannou ruku, útok zastavilo a jeho jednotky na čas vkročily na gruzínské území. Rusko pak jihoosetskou a abchazskou nezávislost oficiálně uznalo. Jeho postup se setkal s ostrou reakcí Západu.

Vydáno pod