Rozpuštěnou Maďarskou gardu znovu vyšetřuje policie

Budapešť - Maďarská policie opět vyšetřuje extremistickou Maďarskou gardu, jejíž rozpuštění začátkem tohoto měsíce potvrdil odvolací soud. Vyšetřování má zjistit, zda jakákoli činnost této polovojenské organizace je porušením zákona. V sobotu ohlásilo několik tisíců přívrženců krajně pravicového Hnutí za lepší Maďarsko znovuoživení Maďarské gardy, a to ve formě hnutí.

Odvolací soud v Budapešti před dvěma týdny rozpuštění Maďarské gardy v jejích dosavadních formách - hnutí a spolek - právoplatně potvrdil. Policie následně prohlásila, že zakročí proti každému, kdo bude na veřejnosti nosit uniformu Maďarské gardy. Nicméně pak své rozhodnutí vzala zpět. Pravicoví extremisté to v sobotu oslavovali jako „vítězství“.

Maďarskou gardu založilo v roce 2007 Hnutí za lepší Maďarsko. Organizace používala uniformy a symboly, které připomínaly někdejší fašistickou diktaturu v Maďarsku. Jejím cílem byla podle vyjádření jejích členů změna politického režimu v zemi a sebeobrana Maďarů před údajnými útoky z okolních států. Členové gardy také často pochodovali místy, kde žije romské obyvatelstvo.