Sexuální skandál odrovnal dalšího rumunského diplomata v Moldavsku

Bukurešť - Kvůli sexuálnímu skandálu se dnes vzdal funkce rumunský generální konzul v Moldavsku. Média zveřejnila kompromitující záběry, jak se Ion Nuica oddává sexuálním hrátkám s moldavskou zaměstnankyní konzulátu. Incident by mohl poškodit beztak již křehké moldavsko-rumunské vztahy. Rumunsko po povolebních nepokojích nemá v moldavské metropoli velvyslance, připomíná deník Bucharest Herald.

Bývalý rumunský velvyslanec Filip Teodorescu byl v dubnu vypovězen z Moldavska poté, co tamní vláda obvinila Rumuny z aktivní podpory povolebních protivládních nepokojů. Nového velvyslance navrhovaného Bukureští Kišiněv odmítl.

Nuica je již třetí rumunský diplomat, který se v Moldavsku zapletl do skandálu. V létě 2007 byl odvolán konzul Alexandru Rus poté, co ho moldavské úřady obvinily z přijímání úplatků. Podobné obvinění vznesly letos v zimě i proti dalšímu rumunskému konzulovi úřadujícímu v Kišiněvě.

Kompromitující záběry pořízené skrytou kamerou zaslal kdosi neznámý na adresu bukurešťského deníku Curentul. Podle mínění redakce vše ukazuje na to, že je nejspíš pořídil Moldavan. Sestřih totiž obsahoval i politický vzkaz, podle něhož si Rumuni přesně takto představují vztah k Moldavanům.