USA dají miliardu dolarů na očkování proti prasečí chřipce

Washington/Londýn - Za očkovací látku proti prasečí chřipce utratí Spojené státy další miliardu dolarů. Částku odsouhlasil Kongres i prezident Barack Obama. Podle statistik už ve Spojených státech viru A(H1N1) podlehlo 211 lidí. Situace se měsíc po vyhlášení pandemie Světovou zdravotnickou organizací nelepší ani jinde ve světě. Nově potvrdila dvě oběti Bolívie, Británie chce proti nemoci očkovat celou populaci.

Washington se obává, že virus udeří v příštích měsících novou silou. „Riziko významného rozšíření nemoci na podzim je hrozivé,“ prohlásil Obama. Za poslední týden hlásí stovku nových případů Havaj, v Coloradu skončila v karanténě stovka kadetů vojenské akademie.

Ve světě přibývá nakažených i mrtvých, šestnáct obětí už má Velká Británie. Nemoc se nevyhýbá ani slavným. Onemocněl herec Rupert Grint nebo premiérův poradce pro změnu klimatu Michael Jacobs, který se nakazil při červnové konferenci v Mexiku. Britské zdravotnické úřady také uvedly, že chtějí proti nemoci očkovat celou populaci. Ministerstvo objednalo 60 milionů dávek vakcíny, která se teprve vyvíjí, ale měla by být hotová během několika týdnů. Podle britských listů se lékaři připravují na největší očkovací kampaň za posledních padesát let. Asi 20 milionů lidí by mělo být očkováno do konce roku, další příští rok.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)


Každá země s nemocí bojuje po svém. Thajsko rozhodlo, že desinfekce a masky nestačí. Každý den tam přibudou až dvě stovky nakažených. Vláda proto nově nechala zatím na dva týdny zavřít skoro pět tisíc škol. Nedaleko Bangkoku ministerstvo také otevřelo nové výzkumné středisko. Thajci stejně jako Američani doufají, že vakcínu budou mít odzkoušenou a připravenou před letošní chřipkovou sezonou.

Virus prasečí chřipky připomíná virus španělské chřipky

Virus A(H1N1) se podle nové studie vědců znepokojivě podobá původci španělské chřipky. Ta se po první světové válce rozšířila po celém světě a podle odhadů usmrtila 40 milionů až 100 milionů lidí. Oba viry mají společnou větší schopnost nakazit plíce než běžné chřipkové viry. Testy na několika zvířatech podle studie potvrdily, že virus takzvané prasečí chřipky se dokáže šířit mimo horní cesty dýchací, hlouběji do plic. Zvyšuje se tak pravděpodobnost, že nakažený dostane zápal plic.

Vědci navíc zjistili, že lidé, kteří přežili pandemii španělské chřipky, byli proti viru A(H1N1) zvláště odolní. Výzkumníci na něj testovali vzorky krve obyvatel domovů důchodců odebraných v roce 1999 v Kalifornii, Wisconsinu, Nizozemsku a v Japonsku. Lidé narození před rokem 1920 měli silnou imunitní reakci na virus A(H1N1), což podle vědců znamená, že si jejich těla infekci „pamatovala z dřívějška“.

Světová zdravotnická organizace (WHO) zhruba před měsícem vyhlásila pandemii takzvané prasečí chřipky. Situace ve světě se od té doby nezlepšila. Každý den přibývá nově infikovaných a stále roste také počet obětí této nové chřipky. Počet nakažených překročil 110 tisíc. Na chřipku již zemřelo kolem 500 lidí.

  • Herci Emma Watsonová a Rupert Grint autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/984/98320.jpg
  • Pandemie španělské chřipky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/826/82585.jpg
  • WHO autor: ČTK, zdroj: AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/931/93044.jpg