Prokuratura ve Francii se odvolala proti rozsudkům pro Barbary

Paříž - Pařížská generální prokuratura se odvolala proti rozsudkům nad některými aktéry brutální vraždy židovského mladíka v roce 2006. Čtrnáct z 27 souzených členů gangu, který si říkal Barbaři, tak předstoupí před tribunál znovu. K tomuto kroku dnes krátce předtím vyzvala prokuraturu francouzská ministryně spravedlnosti Michele Alliotová-Marieová, která si za to vysloužila kritiku právních kruhů v zemi.

Odvolání se týká případů obžalovaných, kteří dostali nižší tresty, než jaké žádal státní návladní. Jsou mezi nimi především dva nejbližší Fofanovi komplici, kteří dostali 18, respektive 15 let vězení, zatímco státní návladní žádal pro oba dvacet. Podobně dívka, která vlákala Halimiho do léčky, byla odsouzena na devět let, zatímco požadavek prokuratury zněl deset až dvanáct.

Většina ostatních byla odsouzena k trestům od šesti měsíců podmínečně po několik let nepodmíněně a dva členové skupiny byli dokonce obžaloby zproštěni.

Tvrdší tresty chce samozřejmě i rodina zavražděného Ilana Halimiho a francouzské židovské organizace, které zároveň rozsudky ostře kritizovaly.

Halimi, kterému tehdy bylo 23 let, byl vlákán do léčky, unesen a tři týdny brutálně mučen. Únosci, předpokládající v rozporu se skutečností, že jeho rodina je bohatá, protože je židovská, po ní mezitím žádali vysoké výkupné. Halimi byl nakonec pohozen v kritickém stavu u železniční trati poblíž Paříže. Zemřel cestou do nemocnice.