Turisté mají nejraději indický Udžajpur

Sydney - Západoindický Udžajpur byl podle internetového hlasování časopisu Travel + Leisure zvolen nejoblíbenějším turistickým letoviskem. Z trůnu tak toto město, známé jako Benátky východu, sesadilo loňského vítěze Bangkok. Podle pořadatelů zvítězily v anketě letos především uvolněné a ne příliš okázalé destinace. Účastníci rozhodovali o nejoblíběnějším městě, hotelu, ostrově, lázeňském letovisku, aerolinkách, cestovce, půjčovně aut nebo výletní plavbě.

Podle šéfredaktorky časopisu Nancy Novogrodové poukazuje letošní ročník ankety na měnící se trendy v luxusní turistice v časech ekonomického útlumu. „Mezi hlavní priority patří cena, soukromí, služby a objevování nových míst. Pokud jde o dnes už poněkud vyčpělé slovo luxus, hledají lidé ostrůvky klidu, kde si mohou své bohatství užít v ústraní,“ uvedla Novogrodová v oficiálním prohlášení.

Praha je mezi evropskými městy osmá - hned za Benátkami a Vídní

Podle Novogrodové se letos na předních místech umístila odlehlá letoviska, jako například Jade Mountain na ostrově Svatá Lucie v Karibiku nebo ranč San Ysidro v Kalifornii. Mezi nejoblíbenějšími městy se umístily Kapské Město, Bangkok, Buenos Aires nebo asijská letoviska Ťiang Maj a Luangprabang. Přesto se do první desítky dostaly stálice jako New York, Florencie, Řím a San Francisco. Praha si mezi evropskými městy pohoršila z loňského šestého na osmé místo.


Americký měsíčník Travel + Leisure je zaměřen na cestování pro movitější klienty a jeho čtenářská základna tvoří podle údajů vydavatelů 4,8 milionu čtenářů. O nejoblíbenější destinace hlasovali předplatitelé časopisu v internetové anketě od ledna do března. Oficiální předávání cen se bude konat 21. srpna v New Yorku.

Turistická \"nej\" podle Travel + Leisure
Zdroj: ČT24