Barma prý propustí politické vězně, neprozradí ale které

New York - Barmská junta hodlá propustit některé členy opozice z vězení a umožní jim zúčastnit se celostátních voleb v příštím roce. Radě bezpečnosti Spojených národů to v pondělí oznámil velvyslanec této země jihovýchodní Asie u OSN. Neupřesnil však počet ani jména vězňů.

Barma tvrdí, že se propuštěním vězňů chystá splnit požadavek generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna, který o to vojenskou vládu země požádal při své nedávné návštěvě. Otázkou však zůstává, do jaké míry barmská junta tento svůj závazek naplní, neboť odmítá prozradit, které politické odpůrce hodlá propustit a případně kolik jich propustí.

Velvyslanec Barmy u OSN, který v pondělí promluvil před Radou bezpečnosti, navíc odmítl uvést, zda mezi propuštěnými bude také vězněná opoziční vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij. Slíbil však, že vláda přistoupí na požadavky OSN, bude s opozicí jednat a uspořádá v příštím roce důvěryhodné volby.

V Barmě je podle OSN a organizací na ochranu lidských práv na 2100 politických vězňů. Tamní vláda letos udělila amnestii 19 politickým vězňům, kteří byli propuštěni v únoru po návštěvě zástupce Spojených národů.

Barmská junta neumožnila Pan Ki-munovi při jeho nedávném pobytu v zemi návštěvu vězněné političky Su Ťij, která v současnosti čelí obvinění z porušení pravidel domácího vězení. Generální tajemník OSN nicméně po svém návratu cestu označil za užitečnou a chválil příslib Barmy o uspořádání voleb.