Bývalému liberijskému prezidentovi Taylorovi hrozí doživotí

Haag - Válečné zločiny a zločiny proti lidskosti - tak zní obvinění bývalého liberijského prezidenta Charlese Taylora, který dnes stanul před haagským tribunálem. Zvláštní soud ho viní z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, které údajně spáchal během občanské války v Sierra Leone v letech 1991 až 2002. Proces, který začal v roce 2007, má skončit v létě příštího roku. Taylorovi hrozí doživotní trest, on sám ale dnes označil veškerá obvinění za lži a trvá na své nevině.

„Žaloba je založena na dezinformacích, mylných informacích, lžích a pověstech. Jsem nevinen ve všech jejích bodech,“ prohlásil Taylor. Během procesu, který začal v roce 2007, promluvil vůbec poprvé. Vystupoval v roli svědka, prvního z víc než 200, které povolala obhajoba.

Jedenáctibodová obžaloba zahrnuje zločiny vraždy, mučení, znásilňování, sexuálního zotročování a rekrutování dětských vojáků. Během občanské války v Sierra Leone Taylor také vedl a vyzbrojoval tamní protivládní povstalce, kteří zabili 120 tisíc lidí a tisíce dalších zmrzačili. Bývalý liberijský prezident se tak údajně snažil získat kontrolu nad nerostným bohatstvím v zemi, mimo jiné nad diamanty.

Reportáž Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)


Taylor označuje veškerá obvinění za lži

V odpovědích na otázky svého advokáta Taylor mimo jiné řekl, že je „opravdu neuvěřitelné“, že je označován za vraha, teroristu a násilníka. Tvrdil, že se celý život zasazoval o spravedlnost. Obhájce Courtenay Griffiths už v pondělí řekl, že obžaloba nemá žádné důkazy a že Taylor působil v Sierra Leone jako mírotvorce.

Taylor dnes popřel, že by měl se sierraleonskými povstalci cokoli společného, že by jim pomáhal při jejich postupu proti vládě a že by od nich cokoli dostal. Tvrdil, že naopak dělal vše, aby je přivedl k jednacímu stolu. Na otázku o usekávání rukou civilistům, jak to povstalci ve velkém dělali, řekl, že „je nemožné, že by to nařídil“.

Jednašedesátiletý Taylor byl od roku 2003, kdy ho tribunál OSN obvinil, na útěku. Spojené státy vypsaly na jeho dopadení dvoumilionovou odměnu a Interpol na něj vydal zatykač. Nakonec ho bezpečnostní síly zatkly asi po třech letech na hranicích Nigérie s Kamerunem. Taylor je první hlavou afrického státu, která předstoupila před mezinárodní soud.

Rwandský guvernér byl za genocidu odsouzen na doživotí

Mezinárodní trestní tribunál pro Rwandu (ICTR) dnes na doživotí odsoudil Tharcissa Renzaha za podíl na genocidě ve Rwandě v roce 1994. Bývalý guvernér Kigali byl mezi jiným shledán vinným i z toho, že nařídil zabití 60 tutsijských chlapců. Renzaho, který čelil obžalobě v šesti bodech, byl odsouzen za genocidu, vraždy a znásilnění, jichž se dopustil během masakrů, při kterých za tři měsíce přišlo o život na 800 tisíc menšinových Tutsiů a desetitisíce umírněných většinových Hutů.

Vydáno pod