V Somálsku unesli dva francouzské bezpečnostní pracovníky

Mogadišo - Somálští povstalci unesli v hlavním městě Mogadišo dva francouzské bezpečnostní poradce, kteří pracovali pro somálskou vládu. Několik ozbrojenců vniklo do hotelu a Francouze odvedlo rovnou z jejich pokoje. Francouzské ministerstvo zahraničí únos potvrdilo. Letos přišlo v Somálsku násilně o život pět novinářů a řada dalších utrpěla zranění. V zemi vládne chaos od svržení diktátora Siada Barreho v roce 1991, jen boje od konce roku 2006 stály život 18 tisíc lidí.

První informace hovořily o tom, že unesení Francouzi jsou novináři. Podle nejmenovaného vysoce postaveného somálského vládního činitele se ale dvojice za žurnalisty vydávala pouze z důvodu bezpečnosti. Do Somálska přijeli vycvičit příslušníky tamních bezpečnostních sborů.

„Několik ozbrojenců vešlo do hotelu Sahafi, namířilo zbraně na ochranku a vstoupilo do hotelových pokojů, odkud odvedli dva francouzské občany,“ sdělil agentuře manažer hotelu. Ozbrojenců bylo asi deset a podle serveru BBC na sobě měli policejní uniformy. Přijeli prý v autě s kulometem, do něhož Francouze strčili a rychle ujeli pryč. Zatím není jasné, kdo muže unesl. Případ vyšetřují jednotky Africké unie i somálská policie, které se prý podařilo najít jedno z aut, které únosci použili.