Evropský parlament: noví lidé ve starém kabátu

Štrasburk/Praha - V Evropském parlamentu, který dnes zasedal poprvé v novém povolebním složení, je - stejně jako v minulém parlamentu - sedm frakcí. Dvě původní frakce se sloučily do jedné, ale vznikla jedna nová, do které vstoupila i česká ODS. Novým předsedou Evropského parlamentu byl dnes zvolen bývalý polský premiér Jerzy Buzek.

Dvě nejsilnější frakce v Evropském parlamentu se též přejmenovaly - dosavadní majoritní Evropská lidová strana a Evropští demokraté (EPP/ED) se nyní nazývá jen Evropská lidová strana (EPP) a Strana evropských socialistů (PES) se přejmenovala na Pokrokové spojenectví socialistů a demokratů (S&D).

V EPP jsou z ČR zastoupeni dva členové KDU-ČSL, v S&D je sedm zástupců ČSSD, v nově vzniklé Skupině evropských konzervativců a reformistů (ECR) má devět poslanců ODS a v Konfederované skupině evropské sjednocené levice/Severské zelené levice (GUE/NGL) jsou čtyři zástupci KSČM.

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Šanci stát se jedním z místopředsedů europarlamentu má sociální demokrat Libor Rouček. „Chtěl bych se snažit napravit reputaci ČR, protože zde máme pověst kverulantů,“ říká Rouček.

Nejmladším členem EP je Dánka, doyenem Ital

  • Přes polovinu členů EP (369 ze 736) bylo znovu zvoleno ve volbách 4.- 7. června, menší polovina je nových.
  • Nejvíce nových členů v EP má Litva (tři čtvrtiny).
  • Nejmladším členem EP je pětadvacetiletá dánská „zelená“ Emilie Turunenová.
  • Doyenem EP je bývalý italský křesťanskodemokratický premiér z let 1988-1989 Luigi Ciriaco De Mita, kterému bylo v únoru 81 let.
  • Žen je v EP zastoupeno 35,3 procenta, v minulém EP to bylo 31,2 procenta.
  • Nejvíce žen má v EP Finsko (61,6 procenta), nejméně Malta, kterou v EP nezastupuje žádná žena.
  • V EP je devět bývalých předsedů vlád.
Evropský parlament
Zdroj: ČT24