Rwandský plukovník dostal za genocidu doživotí

Arusha (Tanzanie) - Mezinárodní trestní tribunál pro Rwandu dnes odsoudil na doživotí bývalého armádního plukovníka Tharcissa Renzaha za podíl na genocidě ve Rwandě v roce 1994. Renzaho, který čelil obžalobě v šesti bodech, byl odsouzen za genocidu, vraždy a znásilnění, jichž se dopustil během masakrů, při kterých za tři měsíce přišlo o život na 800 000 menšinových Tutsiů a desetitisíce umírněných většinových Hutů.

Pětašedesátiletý Renzaho se podílel na vyzbrojování pachatelů genocidy, rádiem vyzýval ke stavbě zátarasů určených k zadržení, identifikaci a zabíjení Tutsiů a nařídil také odsunutí 60 tutsijských chlapců z církevního střediska a jejich následnou vraždu.

Podle žalobců je Renzaho, který byl zadržen v roce 2002 v Kongu, jedním z hlavních pachatelů rwandské genocidy. Jeho jméno se objevilo i na listině devíti hledaných podezřelých, na jejichž dopadení americká vláda vypsala odměnu pět milionů dolarů.

Šest podezřelých je stále na útěku, mezi nimi i Felicien Kabuga, který je považován za hlavního finančníka genocidy.

Mezinárodní soudní tribunál pro Rwandu vynesl za 12 let od svého založení 39 rozsudků, přičemž šest z nich bylo osvobozujících. Činnost soudu by měla skončit v roce 2010.

Vydáno pod