USA jsou podle amerického generála připraveny na útok KLDR

Washington - Vrchní velitel amerických jednotek v Jižní Koreji dnes prohlásil, že americké a jihokorejské síly jsou připravené na útok Severní Koreje. Podle amerického generála se Spojené státy neobávají ničeho, co na ně Severní Korea může připravit bez ohledu na to, jak je na tom se zdravím tamní vůdce Kim Čong-il, anebo jaká je v zemi politická situace.

Generál Walter Sharp dodal, že Kim Čong-il by měl světu přestat vyhrožovat zkouškami raket a jaderných zbraní. Místo toho by se prý severokorejský vůdce měl starat o svůj lid a dodržovat předchozí sliby, v nichž se zavázal, že se země zbaví jaderných zbraní.

I když USA usilují o obnovení šestistranných rozhovorů, od kterých KLDR ustoupila, generál Sharp se nechal slyšet, že pokud selže diplomatická cesta, jak Severní Koreu zastavit v jaderném zbrojení, jsou Spojené státy i Jižní Korea připravené odrazit jakýkoli útok KLDR ze země, vzduchu i z moře.

Od května panuje v regionu zvýšené napětí, KLDR totiž provedla jadernou zkoušku, následně pak několikrát otestovala rakety. Rada bezpečnosti OSN kvůli tomu zpřísnila proti KLDR sankce. Pchjongjang na to zareagoval výhrůžkami o vojenské odvetě.