Rouček se stal jedním ze 14 místopředsedů Evropského parlamentu

Brusel/Štrasburk - Europoslanec Libor Rouček (ČSSD) bude místopředsedou Evropského parlamentu, do této funkce jej dnes ve Štrasburku na svém prvním zasedání po volbách zvolili evropští poslanci. Rouček bude v novém Evropském parlamentu vůbec nejvýše postaveným Čechem. Jeho funkce je ale spíš jen ceremoniální, celkem má totiž tato unijní instituce 14 místopředsedů.

Mezi 14 vyvolených se navíc Rouček zrovna snadno nedostával. Do funkce byl zvolen až ve třetím kole. Nutnou nadpoloviční většinu získali v prvním kole jen tři kandidáti na místopředsedu parlamentu, ve druhém nikdo. Do třetího kola se nominovalo celkem 12 kandidátů, 11 z nich s nejlepším výsledkem se pak dočkalo zvolení do funkce. Černý Petr zbyl jen na polského poslance Michala Kaminského, který napotřetí vypadl z kola ven.

I přesto je ale zvolení Libora Roučka do této funkce úspěchem, Češi se totiž zřejmě vlivnější funkce v Evropském parlamentu nedočkají. Někteří čeští europoslanci sice nadále usilují o post předsedy některého z parlamentních výborů, analytici se ale shodují, že jsou v podstatě bez šance na úspěch. Čeští politici nanejvýš obsadí křeslo místopředsedy nějakého parlamentního výboru.

Libor Rouček

* 4. září 1954 v Kladně

Vystudoval Vídeňskou univerzitu. Pracoval v ústředí Socialistické strany Rakouska, vyučoval na univerzitě v Sydney a byl redaktorem Hlasu Ameriky. Po roce 1990 se podílel na tvorbě zahraniční politiky ČSSD. V roce 1998 se stal nejprve tiskovým mluvčím ČSSD a po jejím úspěchu ve volbách na čtyři roky mluvčím vlády Miloše Zemana (ČSSD). V červnu 2002 byl zvolen do Poslanecké sněmovny. V roce 2004 byl zvolen do Evropského parlamentu. Letos křeslo europoslance obhájil. Dnes byl zvolen za místopředsedu EP. Rouček je teprve druhým Čechem v této funkci, kterou dříve zastával jen Miroslav Ouzký (ODS).

Libor Rouček
Zdroj: ČT24
Vydáno pod