Island míří místo do EU k vládní krizi

Reykjavík - Islandský parlament opakovaně odložil hlasování o žádosti o vstup do Evropské unie. Zákonodárci budou o návrhu vlády hlasovat nejdřív ve středu, kabinet totiž ztrácí u poslanců podporu. Islandská média dokonce tvrdí, že hrozí rozpad kabinetu premiérky Jóhanny Sigurdardóttirové. Koaliční partneři sociální demokraté a zelení se nejspíš rozejdou.

Sigurdardóttirová chce oficiálně požádat o vstup do EU 27. července při schůzce ministrů zahraničí sedmadvacítky. Islandská politička považuje členství své země v evropském bloku za jedinou možnost, jak dlouhodobě stabilizovat islandské hospodářství, které tvrdě postihla světová finanční krize.

Opoziční zákonodárci spolu s pěti koaličními poslanci však požadují v otázce přístupu do EU vypsat referendum. Jako jeden z argumentů podle DPA zdůraznili povinnost zaplatit celkem 3,6 miliardy eur (přes 93 miliard korun) Británii a Nizozemsku, kterou v případě přístupových jednání nebude možné již zpochybnit.

V tomto sporu jde o garance vkladů u zahraničních poboček islandských bank, jimž byly zmrazeny účty a Británie kvůli tomu dokonce islandské instituce umístila na seznam teroristických organizací. Průlom ve sporu nastal až loni v listopadu, kdy Reykjavík oznámil, že bude krýt tyto vklady v souladu s evropskými pravidly.

Obří dluh brzdí Island na cestě do EU

Obří státní dluh může být další překážkou v unijních aspiracích Islandu. Podle ministra financí Steingrímura Sigfússona zanechal loňský pád čtyř hlavních islandských bank 320 tisíc obyvatelům ostrova dluhy ve výši tří až čtyř bilionů islandských korun (436 miliard až 582 miliard korun). To podle DPA odpovídá více než 200 procentům hrubého národního produktu země.

Islandská média se již pustila do spekulací o porážce vládní iniciativy v třiašedesátičlenném parlamentu a následném rozpadu koaličního kabinetu Sociálnědemokratické aliance premiérky Sigurdardóttirové a Levicově-zeleného hnutí šéfa státní pokladny Sigfússona, který je u moci od letošního ledna. Premiérka již poslance vyzvala, aby hlasovali tak, aby její vláda mohla dál pracovat.

Vydáno pod