Fischer po jednání s Barrosem: Uvidíme, jak na víza zareagují státy EU

Brusel/Štrasburk - Česká republika již oficiálně požádala v Evropské unii o aktivaci procedur, které teoreticky mohou vyústit v zavedení víz pro Kanaďany v celé EU. Novinářům to dnes ve Štrasburku po jednání s předsedou Evropské komise José Barrosem řekl český premiér Jan Fischer. Kanada zavedla vízovou povinnost pro české občany ode dneška a zdůvodnila to rostoucím počtem žadatelů o azyl z České republiky. Česko dnes oznámilo, že v nejbližší době zavede na oplátku vízovou povinnost pro držitele kanadských diplomatických a služebních pasů.

„Sám jsem zvědavý, jak zareagují ostatní členské státy EU,“ řekl Fischer s tím, že jde o otázku solidarity. Podle něj už o celém problému jednal právě Barroso s kanadským premiérem Stephenem Harperem, přičemž Praze šéf komise přislíbil, že bude hledat cesty, jak dospět ke zrušení víz pro české občany.

EU má sice jednotnou vízovou politiku, ale neznamená to, že může zavést v odvetě víza automaticky ve všech členských státech. Komise nyní bude posuzovat žádost ČR o „aktivaci“ klauzule solidarity, která by podobný krok umožňovala. Brusel na žádost musí reagovat nejpozději do tří měsíců. „V dopise jsme (EU) informovali oficiálně o tom, že Kanada zavedla pro ČR víza. Stalo se tak navzdory faktu, že jsme již pět let členskou zemí EU,“ uvedla velvyslankyně při EU Milada Vicenová.

Evropská komise po vyhodnocení celé žádosti podá zprávu Radě EU, k níž může být, ale také nemusí, připojen návrh stanovující dočasné obnovení vízové povinnosti pro státní příslušníky dané třetí země, v tomto případě Kanady. Ministři členských států pak mají o tomto návrhu na zavedení víz rozhodnout do tří měsíců. V praxi to znamená, že se klauzule neuplatňuje automaticky, nýbrž po posouzení unijními institucemi, a že se tak celý proces může protáhnout až na půl roku.